Bingkisan Sejarah Sekolah

Apabila sekolah ini ditubuhkan pada 6 Januari 1969, ia dikenali sebagai Sekolah Rendah Universiti. Pada mulanya, sekolah ini merancang untuk menyediakan empat aliran bahasa, namun, disebabkan oleh beberapa keadaan, hanya aliran Bahasa Malaysia dan Inggeris yang dilaksanakan. Namun begitu, sekolah ini mempunyai pelajar dari pelbagai kaum.

Hidup Berjasa

Moto Sekolah Kebangsaan Sri Petaling

Sekolah ini adalah sebuah sekolah makmal/uji kaji di bawah pentadbiran Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya. Mata pelajaran yang termasuk dalam program uji kajinya adalah Matematik dan Sains, Pemulihan dan Pengayaan, Pendidikan Kesihatan, Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sejarah dan Geografi.

Reka bentuk sekolah ini adalah berbeza daripada sekolah kerajaan yang lain. Dato’ Baharuddin adalah arkiteknya dan sekolah ini dibina dengan kos sebanyak RM300,000. Moto sekolah ini adalah Hidup Berjasa. Pada 28 Oktober 1969, sekolah ini telah dirasmikan oleh YB Dato’ Haji Abdul Rahman Yaakub, yang merupakan Menteri Pendidikan pada masa itu.

Dalam ucapan beliau, beliau telah meminta supaya nama sekolah diubah kepada Sekolah Rendah untuk mengelakkan sebarang salah faham oleh orang ramai mengenai status sekolah ini. Ramai yang menganggap bahawa pelajar sekolah ini akan diberi keutamaan untuk mendapatkan tempat di universiti. Akibatnya, sekolah ini kemudian dinamakan semula sebagai Sekolah Rendah Kebangsaan Sri Petaling atau SSP singkatannya.

Pada 27 Mac 1976, sebuah kantin dan klinik pergigian telah dirasmikan oleh YB Datuk Abdul Kadir Bin Talib, Setiausaha Agung Kementerian Pendidikan. Pada Mesyuarat Agung PIBG pada 23 Mac 1985, mandat telah diberikan untuk membina sebuah dewan serbaguna. Pengerusi PIBG pada masa itu adalah YBhg Dato’ (kini Tan Sri) Mohd Desa Pachi. Pembinaan dewan telah dianugerahkan kepada Peremba Berhad.

Dewan serbaguna dua tingkat ini yang berukuran 60′ x 130′ menempatkan empat gelanggang badminton di tingkat atas sementara sebuah kantin terletak di bawah. RM1 juta yang diperlukan untuk membina dewan ini sepenuhnya dibiayai oleh PIBG. Pelbagai usaha telah dilakukan untuk mengumpul dana tersebut. Antara aktiviti yang diadakan termasuklah Makan Malam Gala di PWTC (Malam Jamuan Perdana), Walkathon, Hari Keluarga, Pesta Makanan, Pemburuan Harta Karun dan Kejohanan Golf. Acara-acara ini masih diadakan hingga ke hari ini.”